Roar Pels over 60 års erfaring

roarpels-om-ossDa Roar Amundsen startet sin pelsberederibedrift rett etter krigen i 1945, var det bare i Oslo og omegn 14 andre i bransjen. I dag er det sønnen Jørn som styrer skuta. Roar Pelsberederi er i dag alene om å berede pels på Østlandet. Mye har skjedd på disse årene.

Roar Amundsen begynte i Nordisk Skinnforening i Sandvika i 1942. Der ble han lært opp i pelsberederfaget. Da krigen var over, startet den driftige 21- åringen opp for seg selv. Han beredte skinnene i kjelleren, fikk kjøpt seg skjæremaskin og bygde seg egenhendig støvtrommel og trommel til å rense skinnene. Det var en tøff tid med stor konkurranse mellom alle pelsberederne. Han hadde syv syersker, som sydde tøfler og sokker, men bare en symaskin! Resten sydde for hånd. Arbeidet varte ofte fra 0600 om morgenen til sent på kveld. Firmaet måtte bygges opp fra bunnen. Han kjøpte saueskinn, som han beredte til jakker og laget varme tøfler. Dette leverte han til høyfjellshotellene. Samt lagde varme jakker til Forsvaret.

Satset på bønder og jegere.
I starten hadde Roar Pelsindustri mye arbeid for skinngrossister. Etter hvert som disse oppdragene ble færre, ble de tvunget til å finne på nye satsingsområder. Gradvis ble bønder og jegere deres kunder. De begynte å ta inn skinn fra rev, elg, mår, rein og andre norske viltskinn som en del av produksjonen. Roar Amundsen kjøpte maskiner fra alle de som la ned og måtte bygge på åtte ganger som et resultat av utvidelser og større maskinpark. Men alltid har arbeidsinnsatsen vært bærebjelken i driften. Roar Amundsen understrekte alltid at kun hardt arbeid holdt i denne bransjen.

Bearbeider skinn av vilt.
Jørn Amundsen styrer i dag bedriften, er jeger og vet alt om beredning av skinn. Nå utgjør jegere og gårdbrukere hoveddelen av kundekretsen til Roar Pelsindustri. Bedriften tar imot skinn, bearbeider dem og sender dem tilbake. De kjøper også skinn for videresalg.

"Jeg er heldig som er så godt etablert. På mange måter har jeg kommet til dekket bord. Nå legger jeg min ære i å føre familietradisjonene videre"